dimarts, 20 de novembre del 2007

Presentació de Chusma a Sants


Presentem Chusma, amb la presència del seu autor, el 28 de novembre a les 20h en el CSA Can Vies, c/jocs Florals, 42 Sants. Tots i totes convidades!

Alèssi Dell’Umbria
¿Chusma? A propósito de la quiebra del vínculo social, el final de la integración y la revuelta de otoño de 2005 en Francia.
Pepitas de Calabaza ed. Setembre 2006. PVP 9,50.


Tardor del 2005. Els noms de Bouna i Zyed, dos adolescents que s’electrocuten fugint de la policia, ressonen en barriades com Clichy-sous-Bois. Allà, la meitat de la població té menys de vint-i-cinc anys, i un terç no té la nacionalitat francesa. És una més de les banlieu: terme que en l’argot de les barriades –el verlan- capgira el seu significat original -lieu de ban, lloc del desterrament. La mort dels nois catalitzarà una ràbia mastegada quotidianament i en silenci.

Prop de 15.000 joves participen en la revolta que ha d’encendre, literalment, els suburbis que encerclen les grans ciutats franceses: Paris, Lió, Marsella. Desenes de milers de cotxes són cremats massivament i sistemàtica, se saquegen centres comercials, s’incendien oficines de correus i escoles, els enfrontaments amb els CRS (antidisturbis) són més escassos però contundents: amb una policia superior en armament, aquesta és una revolta que s’expressa amb foc.

3.200 persones són arrestades “en flagrant delicte”, i 1.540 més són detingudes en el marc de les investigacions judicials posteriors. 422 majors d’edat són condemnats a penes fermes de presó, i, dels 577 menors que compareixen als tribunals, 118 són els empresonats.

Què ens ensenya l’incendi del suburbi? Quins vincles manté amb els processos de desintegració social propis del capitalisme avançat? Què explica de l’urbanisme guetitzant, de la identitat francesa neocolonial, de les polítiques socials assistencialistes, de la paranoia securitària, de l’economia neoliberal excloent?
És la fúria dels joves precaris i aturats-de-per-vida una bufetada a la cara de la «integració laica i democràtica» o fins i tot, del seu fals revers -el «comunitarisme pseudoreligiós»?

-
NOVETAT! El darrer text de l'Aléssi sobre la insurrecció dels suburbis a :www.nousprotagonismessocials.blogspot.com