dissabte, 19 d’abril del 2008

RECOMANACIONS DIADA DEL LLIBRE 2008 (ASSAIG)

Nosaltres, els catalans
Víctor Alexandre
Pòrtic

Vint personatges del món de la cultura (Gabancho, El Hachmi, Alibek, Jamal, Kingolo,...) amb dos fets en comú: haver nascut arreu del planeta, i viure una experiència personal i col•lectiva que els ha fet estimar Catalunya. Vint reflexions sobre la forma de construir un país lliure: d’imposicions espanyoles, i de prejudicis o discriminacions vers l’immigració. Una oportunitat per a aprendre de tots els afluents plurals que reinventen un nou nosaltres: els i les catalanes d’avui.



Teoría King-Kong
Virginie Despentes
Melusina

Personalíssim relat que aborda qüestions com la identitat de gènere, l’alliberament masculí, la prostitució o la pornografia des d’un prisma radicalment punk. Assaig autobiogràfic que s’allunya de les postures més essencialistes i burgeses del feminisme, tot convidant-nos a exercir el dret i assumir el risc de viure en un cos de dona trencant amb el victimisme.


Manual d’iniciació a la glosa
Associació Cor de Carxofa
Autoeditat

En un projecte sorprenent, la gent del Cor de Carxofa ha publicat un llibret-cedé que pretén ser una mostra de diferents registres de la glosa, aquest cant improvisat de versos que es practicava arreu dels Països Catalans, i que avui està essent rejovenit per una colla d'entusiastes d'aquest hip hop nostrat i ancestral. Amb un disseny molt acurat, ens presenten les tècniques per a aprendre a improvisar garrotins, jotes de l'Ebre, albades, cançons de pandero, i més. Per a animar qualsevol festa fins a l’esgotament.


La indirecta. Una entrevista a l’esquerra.
Sergi Picazo (ed.).
Virus

És amb iniciatives com aquesta que, a banda del propi interés del material presentat, hom s’adona de la feinada que fan els projectes de comunicació popular que, dia rera dia, setmana rera setmana, ens presenten alternatives vives al tedi monocromàtic dels (autoanomenats) mitjans de comunicació de masses. Segon aniversari de La Directa, i bon premi per a celebrar-lo: la selecció de les entrevistes publicades (Klein, Oliveres, Muguruza, Fontseré, Chomsky, ... fins a 38) per a revisitar-les i tornar a aprendre d’elles.