dissabte, 19 d’abril del 2008

RECOMANACIONS DIADA DEL LLIBRE 2008 (NARRATIVA)

Ningú ha escombrat les fulles
Jordi Llavina
Amsterdam Llibres

Recull de contes escrits amb precisió d'entomòleg, amb un llenguatge riquíssim i una certa cadència trista, lírica. Interseccions a l'atzar de moltes vides, exploració de talls de la biografia d'una parella, d'uns amants, d'uns pares i uns fills, d'una amistat. Relacions, olors, gustos, petits detalls visuals, mots... formant el catàleg inadvertit de les futures nostàlgies.


La nau
Pau Planas
Amsterdam Llibres

Una nau, un viatge interestel•lar, dues-centes persones de tripulació. Cadascuna amb els seus somnis, amb les inconfesades motivacions per haver acceptat un trencament radical amb la seva vida i llançar-se a la conquesta del desconegut. Però no tot és el que sembla, i les certeses es desfaran davant la gèlida i muda presència dels astres i de l'univers infinit.


El misteri de l’amor
Joan Miquel Oliver
Empúries

Novel•la estranya, a estones surrealista, amb un estil d’escriptura automàtica, sobre les relacions amoroses i els seus laberints. Deliris emocionals, poesia de la vida quotidiana, referències musicals i estripades digressions mentals. Prometedor debut del lletrista d’Antònia Font.


Combats singulars. Antologia del conte català contemporani
Manel Ollé (compilador)
Quaderns Crema.

Ric repertori, temàtic i estilístic, del milloret de la narrativa catalana actual. Un tast de l’ampli ventall del conte contemporani, degustació on retrobar autors consagrats però sobretot per a fer nous descobriments. Contes de Miquel de Palol, Josep Fonalleras, Empar Moliner, Vicenç Pagès, Jordi Puntí, Quim Monzó, Sergi Pàmies, Imma Monsó, Gabriel Galmés, Biel Mesquida, Màrius Serra, Mercè Ibarz, Ponç Puigdevall, Pere Guixà, Sebastià Perelló, Francesc Serés i Toni Sala.


Dinero
Miguel Brieva
Reservoir Books

L'any passat Brieva va fer el salt del còmic underground fins al gran públic, amb les seves col•laboracions per a diaris com el País o La Vanguardia, però sobretot amb la publicació de Bienvenidos al mundo. Per a qui el descobrís aleshores, i al•lucinés amb la seva crítica visionaria del capitalisme de consum, ara es reediten -en un sol volum- els 5 números de la revista Dinero, antecedents immediats a Bienvenidos pel que fa a l'estil i temàtiques treballades, i publicades entre 2001 i 2005.


Vivir adrede
Mario Benedetti
Alfaguara

Poeta de la nostàlgia, de l’exili, dels petits amors i les petites morts, Mario Benedetti, als seus 88 anys, ens presenta ara, amb un títol preciós: Vivir adrede. Relats delicats, íntims aforismes, pensaments polítics, manufacturats poemes en prosa. Dedicats a qui ja el coneix, òptims per a descobrir-lo.


L’últim patriarca
Najat El Hachmi
Edicions Planeta

Tant sols trobem dos peròs a aquesta novel•la, el primer – i no és culpa de l’autora- és que ha rebut, el sempre caspós premi Planeta. El segon, és el títol, perquè després d’haver-lo llegit, sabrem que malauradament mai no serà l’últim patriarca. Amb un to directe i podem dir que fàcil, la novel•la gira i juga entorn tres grans impactes. El xoc intergeneracional dins una família marroquina, el dúctil sotmetiment dels homes sobre les dones dins una cultura fortament patriarcal que funciona amb una doble moralitat execrable, i l’impacte que acompanya qualsevol procés migratori. El que precisament la fa altament recomanable, és que aconsegueix parlar de tots aquests temes amb profunditat d’una manera senzilla.


Acrollam
Biel Mesquida
Empúries

Avui, tu, lector d’aquestes recomanacions de Sant Jordi de La ciutat invisible, sabràs que Acrollam és Mallorca a l’inrevés, i que és el títol del nou llibre de Biel Mesquida fet a base de microrelats. Si el llegeixes, se t’explicarà a trossets mil•limètrics la vida d’una illa feta de munions de fragments minúsculs, amb una llengua pus rica de la que estem acostumats, gairebé llunyana. I amb una narració en segona persona que sobta tant com a tu t’ha sorprès trobar aquesta ressenya escrita en aquest estil particular.


Diari de l’oreneta
Amélie Nothomb
Anagrama – Empúries

És possible mesclar la novel•la negra d’assassins a sou amb una història d’amor que vol ser viscuda amb innocència i sensibilitat? L’autora de Metafísica del tubs, amb una mirada crítica, lúcida i inquietant s’atreveix en aquesta història divertida i agosarada

No és país per a vells
Cormac McCarthy
Edicions 62

En la frontera entre Texas i Mèxic, un veterà de la guerra del Vietnam es troba enmig d’un conflicte entre narcotraficants. A partir d’aquest fet la seva única sortida serà la fugida. Relat punyent de la part més convulsa i violenta de la societat nord-americana.


Les sirenes de Bagdad
Yasmina Khadra
Edicions 62

Varem devorar amb avidesa aquesta novel•la després d’haver llegit la Trilogia de Argel, magnífic compendi de la psicologia de la societat algeriana en format novel•la negra, d’aquest autor amb nom de dona. Però hem de dir, que en aquesta ocasió, amb una història que narra el procés d’autodestrucció d’un jove en plena ocupació a l’Iraq, Khadra perd un mica el pols i el ritme. Sembla com si a l’allunyar-se del seu medi natural (Algèria) l’autor deixés de tenir aquella finor i acidesa, aquella crapulositat que caracteritzava al detectiu Brahim Llob a la trilogia. És per això, que el llibre entretén però no commou, tot i que el recomanem i emplacem a arribar fins a un final, si més no, sorprenent.